Hyvästi taipparit!

Ehkei tilanne nyt ihan niin vakava ole kuin otsikko antaa ymmärtää, mutta tällä viikolla tuli kyllä romahdettua pilvilinnoista ja lujaa. Siitä kuitenkin myöhemmin lisää, sillä päivitysten välissä on tapahtunut muutakin! Olin vahtimassa Gizmoa 3-4.8. vuorokauden verran, ja postauksen kuvat ovat siltä reissulta. Viikonloppu meni rauhallisissa merkeissä, käytiin uimassa ja kävelemässä metsässä paljon. Eino ei ollut tällä reissulla mukana, sillä perjantaina 3.8. olimme osteopaatilla eikä niiden käyntien jälkeen ole suositeltavaa heti lähteä revittelemään. En myöskään uskalla vielä ottaa poikia kontolleni ilman “Gizmon ihmistä” mukana, joten Peksu ja Eino saivat viettää poikien kesken lauantaita kun olin Gizmon kanssa.

Gizmoa vahtiessa harjoittelin minun ja Einon koiratanssiesitystä ilman koiraa (tai Gizmo kyllä osallistui tulemalla aina välillä piiloon ja muutoin olemalla tiellä..) sillä me olisimme esiintymässä 5.8. Turun Kupittaan puistossa Seikkailupuiston päättäjäisissä! Tahtitassuja oli pyydetty kokoamaan muutamat koirakot esiintymään sinne, ja tämä toimi samalla meidän häiriöharjoituksena kisoja varten. Niinpä sunnuntaina lähdimme kohti Seikkailupuistoa, jossa lisäksemme oli esiintymässä schipperke Hani ja Kati, ja Pauliina mäyräkoiralla Alli ja kääpiöpinserillä Nappi. Äitini tuli myös paikalle katsomaan ensimmäisen setin esitykset!

Ensimmäisen esityksen aikana huomasi, että kehän ympärille alkoi vain kerääntymään yleisöä enemmän ja enemmän. Me olisimme toisena vuorossa! Ja niin ensimmäisen esityksen ollessa ohi menimme Einon kanssa kehään, laitoin vadin paikalleen, otin hihnan pois ja käytin mielestäni paljon aikaa alkuun mutta meni se lopulta aika nopeasti. Lähinnä halusin rauhoittaa itseni ennen esitystä, Eino oli ihan rauhassa eikä hätkähtänyt ihmismäärää kehän laidalla.

Itse esityksestä en taaskaan muista mitään, mutta jälkeenpäin videolta katsottuna meno oli ihan mukavan näköistä! Eino karkasi alun paikallaolosta, joko ennakoi tai alkoi jännittää yleisöä (katsoi juuri siihen suuntaan), luki pari kertaa väärin käsimerkkini ja vadin päällä kiertämisessä olin itse myöhässä. Näyttää siltä, että Eino yrittää kiertää mutta törmääkin minuun, vaikka oikeasti Eino on juuri opetettu siihen, että liimautuu jalkaan kiinni. Se kuitenkin lähti mukavasti rullaamaan kun sain otettua etäisyyttä, vaikka emme ennen tuota päivää ole koko vadin kiertoa kokeilleet. 🙂 Lopussa kun Einon on tarkoitus kiertää minua, siellä tuli myös pari törmäystä kun Eino ymmärsi käskyn väärin ja yritti tulla piiloon.

Muutoin olen todella tyytyväinen meidän esitykseen, ja paria hienosäätöä lukuunottamatta ollaan kisavalmiita! Eino teki todella vauhdikkaita suorituksia, teki tarkasti ja oli muutenkin todella iloinen koko esiintymisen ajan. Tämä keskittyi täysillä pelkästään minuun, eikä edes meinannut karata! Tästä pääsee katsomaan meidän esitystä. Ensimmäisen setin jälkeen pari tyttöä pyysi tulla rapsuttelemaan Einoa ja se meni hyvin. Eino ei niin vieraista välitä ja saattaisi vain ahdistua, tai vaihtoehtoisesti saattaisi tervehtiä liiankin innokkaasti… Rapsuttelin siinä samalla kuitenkin Einoa ja lapset saivat käydä silittelemässä Einoa ilman ongelmaa.

Emme jääneet toiselle setille, ajattelin sen olevan liian raskasta Einolle vaikka olisimme hyvin voineet jäädä sittenkin toiseksi esiintymiseksi myös. Toisaalta ehkä ihan hyvä, että meillä on vain yksi esiintyminen, jolloin Einolle jäi myös hyvä maku touhusta! Nyt emme ole treenanneet kuin taipparijuttuja, ja viikon teema onkin ollut “osaa lopettaa ajoissa”. Menimme poikien kanssa tiistaina illalla Luolavuoreen, jossa tein alkuun Einolle kolme muistinoutoa damilla. Nämä menivät aivan mahtavasti, Eino piti suunsa paikallaan ja ampaisi täydellä vauhdilla damille ja minun luokseni.

Olemme harjoitelleet kotona lenkeillä hihnassa pelkkää damin kantoa, joka on myös sujunut hyvin ja täysin ilman pureskelua. Olen nyt myös antanut damia palkaksi kun tämä luopuu toisista koirista, antaen tälle kivan tehtävän ja itsevarmuutta tilanteeseen jossa toinen koira haukkuu. Minun olisi kuitenkin pitänyt metsässä osata lopettaa näihin kolmeen mahtavaan noutoon, sillä siitä sitten alkoi alamäki. Tein liian vaikeita tehtäviä, Eino ei enää luopunut damista, tämä pureskeli ja ravisteli damia… Lopulta tehtiin vain perus luoksetuloja ja tottisjuttuja, ettei lenkistä jäisi huonoa fiilistä. Minulle siis, Eino oli ihan kunnossa. 😀

Eilen taipparitreeneissä Eino kiihtyi jo alun tottisosiossa, jossa toiset koirat juoksivat ja tekivät luoksetuloja meidän edessä. Se näytti niin paljon hauskemmalta kuin hiljaa hihnassa odottelu, joten piti varuiksi vähän komentaa ja huutaa ja vinkua ja kiskoa että pääsisi mukaan. Koska taippareihin ei kuulu tottisosiota, me taidamme jättää tottikset väliin ja parantaa Einon malttia kauempana… Meidän luoksetulot ja paikallaolot olivat kyllä edelleen hienoja ja onnistuneita, ja vaikka Eino oli kiihtyneessä mielentilassa muiden luoksetulojen jälkeen, ei tämä silti lähtenyt leikkimään muiden kanssa vaan ampaisi luokseni. On myös huvittavaa miten Eino osaa yhdistää pillin johonkin, mistä tämä kiihtyy selkeästi, vaikka meillä ei koskaan ole pilliä ollut.

Teimme sitten Einon kanssa suolla noutoja. Tarkoitus oli testata Einon muistia tekemällä ensin samaan kohtaan kolmet muistinoudot lisäten etäisyyttä koko ajan, sitten tehdä kaksi noutoa niin, että yksi dami heitetään eri kohtaan, se noudetaan, ja sen jälkeen vasta haetaan muistipaikan dami. Eino valmiiksi kiihtyneenä alkoi sitten rusauttelemaan dameja minkä ehti. Kouluttajanamme toiminut Heidi huomasi jotain todella hienoa kyllä, nimittäin sen, että Eino aloittaa pureskelun vasta tietyssä kohtaa ja silloin kun tuijotin tätä! Eino paineistuu tästä sen verran ja purkaa sen damiin.

Täysin onnistuneita noutoja emme saaneet, ja olisi pitänyt osata ottaa taukoa aiemmassa vaiheessa. Kun teimme kahden damin noudon lopuksi, Eino kyllä lähti markkeerauksen perään ja löysi sen. Tämä kuitenkin oli jo niin väsynyt ja kiihtynyt että sitä ravisteltiin ja dami vaan paukkui kun sitä pureskeltiin. Tämän episodin jälkeen Eino kuitenkin vielä muisti muistinoudon paikan, vaikka emme olleetkaan sitä sinne tällä kertaa vieneet yhdessä. Tässä kohtaa viimeistään olisi pitänyt osata lopettaa, mutta koska Einolla oli kuuma menimme vielä tekemään vesinoutoja pari kappaletta. Damia kuitenkin pureskeltiin todella paljon tässäkin, ja vasta tässä kohtaa osasin lopettaa noutotyöskentelyn.

Meidän olisi myös pitänyt poistua kokonaan alueelta, mutta koska olin jättänyt kassini veden rajaan ja siellä oli muita koiria työskentelemässä, en päässyt sitä hakemaan ja niin jäimme huutamaan vesityöskentelyalueelle. Muistin vasta jälkeenpäin että Eino purkaa väsymystään äänellä kun ei jaksa käsitellä asioita muulla tavalla, ja sen vuoksi tämä olikin sellainen kiljukaula. Omat hermot ehtivät kuitenkin mennä tässä pahemman kerran, kun en osannut lopettaa tätä käytöstä.

Minua harmittaa, ettei meillä ole ollut ketään opettamassa aiemmin miten asioita kuuluu opettaa, puuttumassa asioihin jota teen väärin ja opettamassa minulle mitä eri harjoituksia tällaisen koiran kanssa voidaan tehdä. Tämä on niin vierasta aluetta myös itselle, etten osaa edes lähteä arvaamaan. Jos Eino ei osaa kiertää esinettä joka on 5 metrin päässä, lyhennämme matkaa kunnes kierto onnistuu ja lähdemme sitten rakentamaan liikettä pidemmälle etäisyydelle. Nyt en kuitenkaan tiedä mikä on sallittu milläkin “tasolla”, miten kuuluisi edetä, miten lisätä hitaasti vaikeutta ja miten opettaa koira etsimään itsenäisesti ensin dameja metsästä, ja sitten variksia. On suorastaan turhauttavaa ymmärtää miten vähän sitä itse loppujen lopuksi tietää ja miten huonosti osaa opettaa eri asiat koiralle, jolta kuitenkin odottaa jostain syystä täydellistä suoritusta; juuri sitä, mitä ei ole edes osannut opettaa alunperinkään.

Nyt kun olen tästä rutissut tarpeeksi kauan, voin kuitenkin todeta että edistystä ollaan taas tehty sillä, että osaan lukea koiraani paremmin! Tiedän mitä odottaa, missä kohtaa lopettaa ja mitä välttää että Einolla pysyy pakka koossa. Aamulenkillä otin damin ja lihapullan mukaan, ja teimme yhden muistinoudon suhteellisen pitkällä matkalla. Palkkasin Einoa vuolaasti lihapullalla ja kehuilla kun tämä saapui luokse, vaikka ei ollut edes antanut damia vielä. Koska luopuminenkin on nyt jälleen tullut ongelmaksi, en edes vaatinut sitä. Kun en kuitenkaan damiin kiinnittänyt huomiota tai yrittänyt napata sitä Einolta, tämä alkoi itse tarjota damia minulle! Tähän oli hyvä jättää se treeni, ja itsellänikin on jälleen positiivisempi fiilis taippareiden suhteen.

2 Comments

 • Saila

  Tiedän tunteen! Teillä sentään ilmeisesti treenataan koiraa positiivisin keinoin, eikä vaan sanota että “noutaminen on noutajalle palkka ja namien käytöllä pilaat noudon”. Sitä “oppia” muuten korjailtiinkin ja pitkään (mulla oli siis ennen Volttia flätti, jonka kanssa päädyin käyttämään “perinteisiä” koulutuskeinoja sen ollessa nuori).

  Kannattaa treenata luovutusta ihan erillään noudosta, jotta voit keskittyä sitten itse noutamisharjoitukseen kunnolla. Itse olen pyrkinyt opettamaan, että damit tuodaan niin, että koira istuu mun eteen. Eli vaikka olkkarissa dami koiralle, pyydät sen istumaan, kehut ja namipalkka. Kannattaa olla tarkkana, ettet palkkaa damin pudottamisesta vaan että palkkasignaali tulee siinä vaiheessa, kun dami on koiralla vielä suussa. Toinen hyvä konsti on opettaa koiralle ensin todella vahva käsikosketus, jonka jälkeen siltä voi myös dami suussa pyytää käsikosketusta -> koira suorastaan tunkee noudettavat sulle käteen. Tärkeintä on siis opettaa koiralle selvä toimintatapa noudettavien asioiden kanssa, oli se sitten sun eteen tai sivulle istuminen tai damin tunkeminen sun käteen. Usein tällä saa vauhtia palautukseenkin, kun koira on varma siitä, mitä sen tulee tehdä 🙂

  Noudoissa ole tarkkana, että otat vastaan koiran, et damia 🙂 Eli kunnon kehut, ja rapsuttele/taputtele koiraa esim. kyljistä, älä päästä, äläkä heti hyökkää ottamaan damia koiralta. Koira saa pitää damia suussaan samalla kun hellit sitä, jossain vaiheessa sitten “kiitos” ja damin vaihto namiin. Luovuttaminen voi olla mieluisampaa, jos olet kyykyssä tai käännyt koirasta poispäin (sivuittain tai selkä koiraan päin, mä joskus menin jopa maahan selälleni makaamaan). Jos koira yrittää lähteä pelleilemään ympäriinsä damin kanssa, itse lähden kävelemään poispäin, usein koira tulee silloin ohjaajaa kohti. Ennen kuin luovutukset ovat varmempia, kannattaa vähentää pitkän matkan noutoja tai tehdä niitä hallitusti niin, ettei koira pääse rallattelemaan ympäriinsä.

  Pääosin treenit teen dameilla, riistalla vain silloin kun sitä on saatavilla ja tietysti vähän enemmän ennen taippareita. Nyt kun metsästyskausi taas alkaa, variksia ja korppeja saanee helpommin ostettua treenikäyttöön 🙂 Toki kiihkeän ja kovasuisen koiran kanssa ei ehkä kannata kiihdyttää sitä riistalla vielä lisää..

  Voltti rauhoittuu kummasti, kun sen kanssa käy pitkän eli n. tunnin lenkin ennen treenejä, silloin se usein kitisee vähemmän. Vastaavasti suoraan työpäivän jälkeen autoon ja sitten metsään -taktiikalla se huutaa kuin syötävä treenit alusta loppuun. Kantsii myös muistaa, että mielentilat yhdistyvät tekemiseen todella nopeasti, eli kun koira on kiihkeä ja esim. puree dameja, kannattaa ehkä viedä se treeneihin kylläisenä ja väsyneenä, jolloin koira ei opi nostamaan kierroksia kattoon heti kun se ajatteleekin treenaamista.

  Mun perisynti on myös ollut vuosia se, että teen “yhden vielä” 😀 Voltin kanssa olen ehkä vihdoin oppinut siitä eroon! Aina, kun tulee olo, että tehdään vielä kerran, niin lopetankin treenin siihen. Jos heti ensimmäinen suoritus on täyskymppi, niin palkkaan koiran kunnolla, lopetan treenin tai vien koiran tauolle/vaihdan tehtävää. Sitten jos 2 peräkkäistä suoritusta ovat täyskymppejä, niin on ihan turha treenata enempää, koska koira selvästi osaa asian 😉

  • Jasmin

   Ah, voi kun on ihanaa saada vertaistukea! Ja joo positiivisella menolla mennään, nameja on onneksi saanut käyttää kaikissa treeneissä ja siihen on kannustettu. Eino kyllä kiihtyy niin pahasti yhteistreeneissä että se noutaminen todella on suurin palkka, lihapullia ei suostu syömään vaan yrittää vain pitää katsekontaktia damissa. 😀 Meidän suurin kompastuskivi on kyllä se, että en itse osaa opettaa koiralle kun minulle ei ole opetettu, miten koiralle näitä koulutetaan. Ollaan käyty sekalaisesti eri kouluttajilla joilla kaikilla on hieman eri neuvot, ja kun ollaan yksin treenatessa jouduttu tilanteeseen jossa en tiedä mitä tehdä, ollaan jätetty kokonaan sitten treenit yksin väliin.

   Meidän luopuminen on jostain syystä nyt kärsinyt, mutta keväällä Einolla meni palaset kohdilleen ja se ymmärsi mitä halusin tämän tekevän. Juuri käsikosketuksen kautta opetettuna, yhtäkkiä Eino vain lykkäsi sen damin minun käteeni ja sen jälkeen palaset meni kohdalleen. Nyt kun Eino on oppinut kantamaan damia (tai siis, olen antanut sille mahdollisuuden tehdä sitä) voisi ehdottomasti treenata tuota että palautukset tulee niin, että koira istuu eteen tai sivulle. Luopumista ei olla erikseen pitkään aikaan treenattu kun ”kyllähän se sen jo osaa”, mutta pitäisi osata arvostaa sitä enemmän ja vaalia luopumista kun niin kauan sen damin kanssa rällättelyä olen tuolta katsonut. 😀

   Olinkin eilen lopun treeneistä kylki koiraa kohti ja katse maassa, kyykyssä olen ollut koko ajan että olen hieman lähestyttävämpi. Vauhtia palautuksissa on, mutta uskon että Eino ei ihan ole kyllä tiennyt mitä sen kuuluu tehdä ja siksi palautus on ollut rällättelyä aiemmin ja pureskelu on ollut aina osa meidän noutoja. Sisällä kotona palautukset tulee hienosti mulle edelleen, mutta kiihdyttävä ympäristö onkin ihan eri tilanne..

   Tuohon olen todellakin syyllistynyt, että otan damin vastaan, en koiraa! Tuossa lopussa kirjoittelinkin miten kävi kun vaihdoin asennetta ja otin koiran vastaan, ihan eri lopputulos ja Eino oikein halusi minun ottavan sen damin. Olen jostain syystä ollut todella suojelevainen damien ja riistan kanssa, ja jättänyt koiran aivan huomiotta ennen kuin dami on suojassa minulla niin, ettei koira enää sitä pääse pureskelemaan. 😀 Nyt meidän noudot päättyy tosiaan noin metrin päähän musta, eli taipparin sallituissa rajoissa mennään vaikka mieluusti ihan käteen asti sen ottaisin. Rallattelua ei ole onneksi ollut pitkään aikaan..

   Riistaan Eino ei myöskään viikko sitten koskenut, eli vielä riistat saa pysyä ehjinä. 😀 Mutta dameilla täytyy saada tuo nouto muuten kuntoon ennen kuin riistaa voi ottaa taas aktiivisesti mukaan. Eilen toiveikkaana otin meidän siipi- ja kanidamin mukaan, mutta hyvä että edes ne tajusin jättää käyttämättä enkä nyt opeta lisää virheellisiä noutotapoja vahingossa. Tuo lenkki ennen treenejä on kyllä hyvä idea, nyt kun koira on tosiaan otettu työpäivän jälkeen autoon ja treeneihin… Olen ajatellut, että parempi että koiralla on nälkä treeneissä ja virtaa riittää tekemiseen, mutta ehkä pitää nyt kunnolla kokeilla tuota väsyttämistä ettei intoa yksinkertaisesti riitä siihen koheltamiseen.

   Tuo viimeinen kappale jonka kirjoitit, täytyy kyllä iskostaa päähän, että treeni tosiaan loppuu kun se vielä sujuu eikä siinä kohtaa kun tekisi mieli vain kaivautua maan alle. 😀 Kiitos kommentista, valoi taas uskoa että kyllä tästä vielä noutaja saadaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *