Meidän Petsofi tulokset

Kuten lupailin jokin aika sitten, tässä ovat Petsofin tulokset! Vastanneita tollereita on tällä hetkellä 55 ja tällöin tulokset ovat vertailukelpoisia. Tässä on siis kohta kohdalta käyty läpi Einon eri piirteitä ja miten Eino asettuu testissä verrattuna kaikkiin muihin koirarotuihin verrattuna, sekä muihin tollereihin verrattuna. Tämä kirjoitus on myös vähän itseä varten, sillä haluan tehdä testin uudestaan vuoden-parin päästä ja päästä vertaamaan miten tulokset ovat muuttuneet tänä aikana. Eino kun on nyt aika epävarma murkku-ikäinen tollotin, joka selkeästi näkyy myös tuloksissa. Testissä oli suhteellisen paljon kysymyksiä, jotka olivat monivalinta-kysymyksiä. Monessa kohdassa olisin halunnut vielä “siltä väliltä” vaihtoehdon, mutta valitsin sitten sen joka oli aavistuksen lähempänä Einon käytöstä. En enää muista millaisia kysymykset olivat, mutta ilokseni voin todeta, että kun tähän on tullut noin parikymmentä tolleri-tulosta lisää, on se oikeasti vaikuttanut rodun keskiarvoon ja siirtänyt pykäliä parempaan suuntaan!

 

Testin mukaan Eino ei juurikaan ole dominoiva. Voin olla tästä todellakin samaa mieltä, tuo on semmoinen nössykkä joka tekee aina parhaansa, väistää, kuuntelee ja tottelee, antaa ottaa kaiken pois, eikä yksinkertaisesti yritä dominoida muita ihmisiä tai koiria. Nykyään meille on muodostunut hauska kuvio iltaisin, jos katsomme Peksun kanssa telkkaria, että heti kun toinen nousee hakemaan jotain keittiöstä hyppää Eino sohvalle ja vie tämän paikan. 😀 Tämä on ehkä röyhkeintä mitä Eino osaa tehdä. Jossain kohtaa Eino sitten pääsee ihan luvalla sohvalle kun olemme saaneet teet ym. juotua, sillä kahden istuttavalla sohvalla tulee aika nopeasti ahdasta Einon kanssa eikä siinä tarvita koira + kuuma juoma -komboa…

 

Testin mukaan Eino on myös epäenergisempi kuin muut koirat. Tollerit ovat keskimäärin energisempiä kuin kaikki muut, mutta Eino poikkeaa näistä aika paljonkin. Tästäkin olen kyllä samaa mieltä, sillä testissä oli kysymyksiä joissa kysyttiin vaikuttaako koira siltä, että se voisi milloin vain lähteä uudelle lenkille, tai että on koko ajan täynnä virtaa. Myös sitä muistaakseni kysyttiin innostuuko koira kun tajuaa, että nyt ollaan menossa ulos eli kun otetaan hihna ym. käteen. Eino ei vaikuta siltä, että voisi milloin vain lähteä uudelle lenkille, mutta kyllä lähtee oikein innokkaasti mukaan jos sen vain vie. Eino on sisällä rauhallinen, välillä vähän juoksentelee lelun kanssa tai tulee pyytämään leikkiin mukaan, mutta ei todellakaan vaikuta siltä että olisi täynnä virtaa koko ajan vaikka sitä energiaa olisikin. Mielestäni Eino vain osaa rauhoittua, ja tajuaa koska tehdään ja koska ei. 😀 Meidän lenkille lähdöt ovat kyllä suorastaan koomisia, sillä Eino tulee siihen mukaan kun laitetaan kenkiä ja vaatteita, Einolle tämän takkia päälle ja hihnaa, mutta ei reagoi mihinkään erityisen innokkaasti. Silmät lerppuen tai makoillen voi odotella koska kaikki on valmiita lenkille, mutta kun sitten oikeasti menee ovelle ja kutsuu Einon mukaan, tulee tämä juosten, ja käytävällä jo kiskookin hissille innoissaan. En kyllä osannut silti arvata, että oltaisiin noin lähellä mittarin puoliväliä, sillä Eino kyllä on aina valmiina kuin partiopoika, mutta ei vaan itse ehdottele eikä sitä energiaa tihku yli. 🙂

 

Epävarmuus-kohta vähän yllätti alkuun, mutta kun nyt olen ajatellut asiaa niin kyllä tämäkin pitää ihan paikkaansa. Etenkin nyt tämän ikäisenä Einolla vaihtelee todella paljon epävarmuuden kohteet, ja jos esim. jokin iso työkone tien varrella ja on pimeää pääsee yllättämään Einon kun eihän se siinä ole aiemmin ollut, Eino lähestyy sitä todella epävarmana ja vaatii aika paljon tukea ja apua lähestyä kohdetta. Eino ei täysin itsenäisesti lähesty pelottavia kohteita, mutta kun Einon kanssa liikkuu samalla “linjalla” lähestyy Eino usein melko reippaasti vaikka selvästi jännittää. Uteliaisuus yleensä kuitenkin aina voittaa ja saadaan tosi usein käytyä toteamassa että eihän tämä nyt mitään pelottavaa ollutkaan. 🙂 Epävarmuus johtuu Einon kanssa myös vähän vaillinaisesta teinin itseluottamuksesta, jota kovasti vahvistellaan aina kun voidaan. Uusiin paikkoihin Eino menee yleensä kyllä ihan ilman epävarmuutta, mutta jos siellä on paljon koiria, alkaa Eino helposti haukkua, joka kyllä johtuu ihan siitä epävarmuudesta.

 

Ihmissosiaalisuus pääsi myös yllättämään, mutta ei taas sen jälkeen kun lähdin ajattelemaan asiaa tarkemmin. Tollerit.fi sivustolla lukeekin näin: “Tollerin kuuluu suhtautua kaikkiin ihmisiin hyväntahtoisesti. Silti oma perhe on tollerille se kaikkein tärkein ja vieraat ihmiset ovat monelle tollerille täysin yhdentekeviä.” Eino ottaa lähes aina ihmiset vastaan kiemurtelemalla ja heiluttamalla häntää, tulee haistelemaan ja on kiinnostunut. Vähän ajan päästä ei kuitenkaan enää kiinnosta niin paljoa, ja esim. uusi paikka voi kiinnostaa paljon enemmän kuin ihmiset – oli ihminen kuka tahansa. Kerrostalon käytävillä Eino moikkaa iloisesti kaikki vieraat ihmiset, mutta mielenkiinto siirtyy nopeasti esim. hissin oven haisteluun tai muuhun ympäristössä. Tutut ihmiset otetaan kuitenkin aina paljon lämpimämmin ja innokkaammin vastaan, esimerkiksi äitini syliin Eino kiipeää aina eikä meinaa pysyä nahoissaan innosta. 😀

 

Keskittyminen/tasaisuus: Einoa on ollut todella helppo kouluttaa sen hyvän keskittymiskyvyn vuoksi. Myös kisoissa selkeästi keskittyminen on oikeasti hyvä, vaikka se vähän rakoileekin ajoittain. Ikäisekseen Eino pystyy kuitenkin blokkaamaan todella hyvin ympäristön ja ottamaan vastaan vain käskyt. Eino ei myöskään ole koira, joka kovasti hötkyilisi turhia, vaan on juuri melko tasainen. Tämä ei tietysti päde joka tilanteessa ja tätä kirjoittaessa tulee heti mieleen monen monta tapausta jossa Eino ei ole ollut tasainen tai keskittynyt, mutta yritän keskittyä siihen kokonaiskuvaan. 😀 Paristi on käynyt niin, että tehtävä on ollut liian vaikea Einolle ja tämä on sen vuoksi lähtenyt harhailemaan muualle, mutta treenimääriimme nähden tämä on todella vähän.

 

Einon koirasosiaalisuus näkyi ihanasti tässä testissä, sillä Eino ei tosiaan ole tippaakaan aggressiivinen muille koirille ja olisi aina vain leikkimässä. Eino väistää todella hyvin toisia koiria jos nämä murisevat ja antaa tilaa, eikä lähde haastamaan riitaa. Eino on tähän asti ollut ihan sellainen kaikkien kaveri, ja harmittaa kuinka vähän Eino oikein pääsee näkemään muita koiria ja leikkimään näiden kanssa.

 

Määrätiedottomuus oli vähän erikoinen kohta, enkä oikein tiedä mitä tässä haettiin. Jos tässä tarkoitettiin sinnikkyyttä, niin testi todella oli oikeassa. Jos Eino ei ymmärrä tehtävää, esim. jotain pulmapeliä, Eino alkaa joko pureskella sitä yrittämättä oikeasti selvittää ongelmaa tai sitten peruuttaa vähän matkaa, ja katsoo minua ilmeellä “auta”. Ehkä yleisesti ottaen myös Eino on sellainen poika, jolle voidaan vain kertoa mitä tehdään eikä Eino lähde sitä sen enempiä kyseenalaistamaan. 😀

Yllä olevat vastaukset ovat persoonallisuus-testiin, mutta tein myös erillisen testin joka testasi arkuutta ja ujoutta. Tässä Eino asettui rodun ja lajin keskiarvon väliin, ja Eino on kyllä vähän arka mikä tuli jo epävarmuus-osiossa ilmi. Kovin ujo Eino ei ole, eikä ole enää nykyään ihmeissään vieraista ihmisistä kopeiloimassa esimerkiksi näyttelyissä. Rodun keskiarvo vähän hämmästyttää, sillä osa tollereista kärsii todella pahasti arkuudesta ja peloista. Keskiarvo näyttää silti että kovin arasta rodusta ei olisi kyse. Voi toki olla että olen vain kuullut pienestä määrästä aroista tollereista eikä kyseessä ole koko rodun tila, tai sitten testin ovat tehneet vain sellaisten koirien omistajat joiden koirat eivät ole kovin arkoja. Tässä testissä oli nyt 50 vastaajaa eli ihan vertailukelpoista tulosta on, mutta toivottavasti silti kaikkiin testeihin tulisi enemmän vastauksia! 🙂

2 Comments

 • Tiia

  Eino kuulostaa tosi kivan luonteiselta. Ihan Rasmukselta. ? Tollereissa on paljon niitä, jotka hötkyilee vähän liikaa tai ääni tuo ongelmia nomepuolella/tokossa.

  Meillä kaikki koirat on joskus keksineet mörköjä, se varmaan on aika normaalia. Kunhan ei ole jokapäiväistä. Jotkut arat tollerit pelkää joka lenkillä..

  Täytyykin katsoa, jos tuota testiä pystyy vielä tehdä. Ajattelin jos siitä ei saa vertailuainestoa niin en ole vielä jaksanut tehdä.

  • Jasmin

   Einolla on kyllä mahtava luonne, mörköjä ei tosiaan ole joka päivä, mutta aina välillä joku juttu vähän jännittää ja seuraavana päivänä ohitetaan taas ihan ongelmitta. 😀 Ihana että vertaat Einoa Rasmukseen, tämä vaikutti olevan todella mahtava tolleri myös <3

   Ääntä meillä kyllä tulee juuri nomen puolella, mutta oikeastaan vain kun tulee painetta toisista koirista tai kun vain muut pääsevät tekemään. Muissa lajeissa työskentelee ihan hiljaa ja myös kun pääsee yksin noutamaan, mutta heti kun on joku näkemässä, alkaa komennus.. Ja tuossa syksymmällä taisi juuri olla keskustelu fb:n puolella tollereista, jotka pelkää joka lenkillä, mutta toivon ettei se ole rodun yleistila. :/

   Testi on edelleen auki, on tainnut nyt jo olla ainakin useamman kuukauden auki ja varmasti jatkavat aineiston keruuta vielä pitkään! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *