Rallya, koiratanssia ja uusia temppuja

En tainnut edes kirjoittaa edellisviikon rally-treeneistäni, eli niistä jotka olivat ohjaajakoulutuksen kanssa samalla viikolla. Kävimme siis tiistaina omassa ryhmässämme, ja treeni ja radan pätkä menivät hyvin vaikka olimmekin eri hallissa kuin aiempina treenikertoina. Teen nykyään radat pelkästään hihnatta, jotta maaliskuun lopun rally-kisoihin (eka AVO startti suunniteltu tapahtuvan 30.3. Salossa!) hihnattomuus ei tule täysin yllärinä pienelle noutajalle. Teemme nykyään myös ihanan paljon oikealla puolella harjoitteita, ja se on kylttien kanssa ihan oma maailmansa ja tuo omat haasteensa kun kyltti on edelleen koirakkoon nähden oikealla puolella, joten ohjaajan täytyy antaa tarpeeksi tilaa kylttiin nähden liikkeestä riippuen, esim. pyörähdys oikealle vie paljon enemmän tilaa kuin pelkkä istuminen. Hauskoja uusia haasteita. 🙂

Torstaina kävimme korvaamassa aiemman poissaolon, ja sillä tunnilla teimme rataa ja sarjahyppyjä. Rata meni meillä aivan todella mahtavasti! Siitä jäi niin hyvä fiilis, vaikka parit mokat siellä kävikin eikä ihan puhtaasti suoritettu. Eli yksi kyltin haistelu, ylimääräinen istuminen ja kerran Einon pää meni lattiaan pikaisesti haisteluun. Liikkeet kuitenkin sujuivat aivan mahtavasti, Eino kuunteli, teki kauniisti ja hallitusti, seurasi kontaktissa, teki todella hienon puolenvaihdon takaa, onnistuttiin valkovuokossa (molemmat pyörähtää ulospäin 180 astetta, seuraamispuoli vaihtuu) kääntymään molemmat oikeaan suuntaan ja käännös oli tiivis. Niin hieno kakara! Omat käännökset ovat edelleen vähän löysiä, pitää sanoa Anniinalle että huomauttaa heti jos teen liian suuren ympyrän esim. 360 käännöksissä. Eino kyllä osaa kääntyä tiiviisti, mutta avitan tätä silti huomaamatta. 🙂

Viime viikon rally-tunti jäi väliin omien menojen myötä, mutta tämä poissaolo käydään korvaamassa varmaan taas tässä jossain kohtaa. Perjantaina olimme kuitenkin koiratanssitunnilla taas kuokkimassa, jossa teimme käsirinkulasta läpi hyppyjä niin, että palkka oli kaukana edessä. Suunnittelin vähän niin, että tällöin Einon fokus olisi kauempana eikä tämä ehkä niin pahasti rymistelisi käsieni läpi.. Ja se toimi! Kokeilin myös kerran ilman että palkkaa oli valmiina laitettuna, mutta se meni taas rymistelyksi ja kompuroimiseksi käsien läpi. Eli vielä hetki joudutaan tekemään etupalkan kanssa jolla Eino “vedetään” kauemmas. Jalkojen läpi hypätessä ei ole ongelmaa kompuroinnin kanssa, joten jotenkin täytyisi saada Eino tajuamaan että myöskään käsien läpi hypätessä ei saisi kompuroida. Sattuu minuun. 😀

Teimme myös “mene” käskyä, mutta sen kanssa ollaan nyt vähän jumissa. Tai mene toimii, mutta siihen joku pysäyttävä käsky on nyt ollut työn alla. Olen yrittänyt koko ajan saada siihen “siinä” käskyä eli pysähdy seisomaan, mutta tässä kirjoittaessa tajusin että voisihan se tietty olla myös maahanmeno tai istuminen näin alkuun, että Eino tajuaa idean pysähtyä naama pois minusta ja pitää katse etupalkassa. Täytyy laittaa seuraavia treenejä varten muistiin. Teimme treeneissä myös HTM-koreografiamme läpi ensimmäistä kertaa kunnolla Einon kanssa, ja se meni todella kivasti! Harmittaa ettei tätä tullut otettua videolle, sillä olisin halunnut tietää paljonko autoin Einoa käsiavuilla ja muistinko heilutella käsiä musiikin tahtiin. Positiot ja liikkeet itsessään menivät kivasti, kerran tuli kiire kun piti vaihtaa positiota jalkojen välistä oikean puolen seuruuseen ja astuin vain Einon yli sen kanssa, mutta kisoihin sitten täytyy ottaa se vähän kauniimmin. 🙂 Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen, ja saadaan varmasti nätisti hoidettua tämä ohjelma 3.3. möllikisoissa!

Lauantaina oli jälleen Nadjan temppukoulu, johon olin varannut meille “häpeämisen” ja isolla ympyrällä juoksun. Häpeämisessä koira siis laittaa tassun kuonon päälle, eli ihan mahdottoman söpö liike. 🙂 Temppu opetetaan yleensä laittamalla teipinpala koiran kuonolle, ja jokaisesta teipin huitomisesta palkataan. Meidän tästä treenistä ei kuitenkaan tullut oikein mitään, sillä Einon teippikammo otti vähän liikaa ylivaltaa ja lopetin sitten Einon kiusaamisen kun tämä ahdistui niin teipistä. Saatiin kuitenkin kasa vinkkejä miten tehdä kotona esim. löysän ponnarin tai kankaan palasen kanssa tätä liikettä. Tämän kirjoituksen ensimmäinen kuva on otettu kun sain sen ainoan kerran teipin Einon kuonoon, ja hyvin hyvin nopeasti syötin jokaisesta huitaisusta nameja. Sen jälkeen se teippi ei enää mennytkään kuonolle.

Meidän ympyrällä juokseminen lähti kuitenkin todella kivasti käyntiin! Tehtiin ensin ihan pientä ympyrää niin, että Eino väkisinkin ajautui törppöjen ulkopuolelle. Palkka lentävä lelu ympyrän ulkopuolelle, koira ei saa tulla hakemaan palkkaa! Ympyrää saatiin suurennettua nopeasti, ja Eino oikeasti ymmärsi tehtävän todella nopeasti! Tälle ei vielä ole käskyä (tulee myöhemmin) joten nyt käytettiin “mennään” sanaa tässä innostavasti, jotta Eino lähti ravaamaan. Heti kun sanoin “mennään”, Eino tuli ensin ympyrän sisäpuolelle luokseni, sitten katsoi maahan, näki törpöt, ja lähti heti ravaamaan ympyrän ulkopuolelle! Tästä saatiin nopeasti versio, jossa Eino ei enää edes välillä käynyt törppöjen sisäpuolella. Alla vielä video meidän törppöjen ympärillä juoksemisesta. Tästä on todella hyvä jatkaa treeniä, sillä Eino hoksasi idean nopeasti, vauhti lähti kasvamaan ja ympyrää saatiin jo nyt suurennettua nopeasti. Tavoitteena on siis saada vauhdikas laukkaympyrä joka kattaa koko kisakehän. 🙂 Temppupäivästä sai muutenkin todella paljon ideoita mitä lähteä treenaamaan, mutta nyt meillä on jo monta keskeneräistä liikettä jotka pitäisi saada loppuun ennen kuin lähdetään mitään uutta opettamaan!

Eino oli häkissä suhteellisen nätisti ja hiljaa, päivän loppua kohden Eino hiljeni eikä enää haukkunut ihan yhtä paljoa. Sain seurattua muiden koulutuksia paremmin kuin minään aikaisempana kertana, joten edistystä häkissä olemisen kanssa on tullut hurjasti. 🙂 Loppupäivästä koettiin myös sellaisia ihmeitä, että vaikka muut haukkuivat oli Eino hiljaa kun juttelin tälle parin metrin päästä penkiltä. <3 Koulutuksen jälkeen tapahtui kuitenkin jotain hämmentävää ja harmittavaa, nimittäin kun olin pakannut häkin ja tavarat autoon, ja mentiin pienelle kävelylle, Eino ontui toista etujalkaansa! Katsoin heti tassun ja kopeloin jalan, mutta mitään ulkoista ei näkynyt eikä Eino aristanut jalkaansa. Hämmentyneenä mentiin sitten takaisin autolle, nostin Einon takaluukkuun odottamaan ja kävin kysymässä jos Hanna, joka on koirahieroja, viitsisi katsoa nopeasti Einon jalkaa. Mitään aristusta ei ollut ja Eino antoi koskea ja vääntää jalkaa eri suuntiin. Myöskään liikkeessä ei näkynyt nyt enää mitään. Kuitenkin kun pääsimme taas Salosta kotiin, Eino ontui jalkaa kun menimme autolta sisälle. Sen jälkeen Eino ei kuitenkaan enää ontunut, mutta pidetään nyt silti pari päivää lepoa. Einon piti päästä leikkimään sunnuntaina Inkan kanssa, mutta ne suunnitelmat menivät nyt uusiksi ja katsotaan joskus toiste uusiksi sen kanssa. 🙂

Kuvat Nadjan koulutuksesta, kiitos Hanna Maines kuvien ja videon ottamisesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *