Nadjan koulutuksessa

Viime viikolla olimme Nadjan koulutuksen lisäksi rally- ja koiratanssikoulutuksissa, mutta Nadjan koulutus oli ehdottomasti viikon kohokohta!

Rally-toko treeneissä harjoittelimme merkille lähettämisen alkeita, kuten viime kirjoituksessa kirjoittelinkin. Tässä on kuitenkin vähän pidemmin vielä samasta aiheesta, sillä tajusin vasta jälkeenpäin kuinka hyvin tämä kuvastaakaan miten Eino oppii asiat ja mitkä asiat ovat Einolle vaikeita. Koirilta vaadittiin siis seisomista targetin päällä, ja hitaasti lähdettiin rakentamaan kestoa targetin päällä seisomiselle. Eino on siitä näppärä poika, että tämä tajuaa alkaa hakemaan todella nopeasti targetin päälle kosketusta, mutta kosketuksesta päälle jäämiseen olikin vähän pidempi tie. Eino nimittäin myös turhautuu herkästi jos ei onnistu, eli kriteeriä täytyy nostaa hyvin hitaasti ettei Eino heitä kokonaan pillejä pussiin ja lakkaa arvailemasta mitä kuului tehdä. Mutta sitten taas kun Eino pysyi paikallaan läpyskän päällä sen verran että tälle sai annettua namin, osasi Eino yleistää targetin päällä seisomisen nopeasti pitkäksi ajaksi. Pystyin myös heti nousemaan, liikkumaan Einon edessä kaukana ja lähellä, liikuttamaan käsiä… Eino tajusi pysyä paikallaan. Todella monen liikkeen kanssa meillä menee juuri noin, että on se yksi kohta jossa täytyy tasapainotella omien kriteerien ja Einon arvailu-innokkuuden säilymisen kanssa, mutta kun palaset loksahtavat niin ne loksahtavat pysyäkseen.

Perjantaina me olimme jälleen vierailevana tähtenä koiratanssi-tunnilla, jossa oli aiheena oma liikkuminen ja ettei koira lähde esim. käsien liikkeistä ennakoimaan käskyä vaan pysyy alkuperäisessä käskyssä. Olemme harjoitelleet tätä viimeaikoina paljon, ja oli ihanaa nähdä vihdoin työn tuloksia! Harjoittelimme nyt paljon tulevaa HTM ohjelmaa varten sitä, että vaikka käteni liikkuvat niin Eino jatkaa seuruuta. Aloittelimme tätä jo jokin viikko sitten kotona, ja olin ihan järkyttynyt miten huonosti Eino tietää “seuraa”-käskyn! Tai Einolle se tarkoittaa “seuraa kättä” eikä sitä kohtaa missä tulee pysyä. Nyt sain kuitenkin reippaasti nostella käsiä eteen, sivulle ja ylös, ja Einolla pysyi hieno kontakti eikä parin korjauksen jälkeen enää karannut sivultani. Tämä onnistui myös juosten, on se taitava. <3 Oikealla puolella ollaan edelleen ihan lähtökuopissa, mutta oikean puolen seuruu onkin ollut Einolla vasta kuukauden hyvä. Sielläkin saatiin kuitenkin pieniä edistysaskeleita, ja esimerkiksi juostessa Eino pysyi todella hienosti oikeassa kohdassa vaikka viimeksi tätä kokeillessa Eino pomppasi heti metrin kauemmas.

Teimme treeneissä myös ensimmäistä kertaa HTM ohjelmamme koreografialla, ja vaikka en ole montaa kertaa sitä tehnyt niin se muistui ihan kivasti mieleen! Liikkeet myös onnistuivat pääsääntöisesti, palkkasin vaan aivan liian harvoin ja siksi esimerkiksi lopussa peruuttaessamme Eino alkoi haukkumaan. Pari kertaa Eino jäi myös haistelemaan jotain, mutta oli kyllä yllättävän hyvin mukana kanssani. Meidän täytyy myös hioa position vaihdokset kuntoon, sillä nyt tuntuu että lähinnä astelen koiran yli tai asetun itse koiraan nähden oikeaan asentoon, vaikka sen pitäisikin mennä toisin. Päätin myös jättää peruutukset vas. ja oik. seuruussa pois, sillä meille tulee ehdottomasti tarpeeksi positioita vaikka nämä jäävät pois. Treenataan sitten ne AVO luokkaan kunnollisiksi ja haukuttomiksi liikkeiksi. 🙂

Lauantaina lähdimme ajamaan Nadjan koulutukseen, jossa oli tosiaan meidän agendassa nyökkääminen ja “mene” käsky eli sellainen, jossa Eino ampaisee minusta pois. Eino taas vinkui ja marmatti häkissä, mikähän ihme siinä on että Messukeskuksissa ei lähde ääntäkään. Ehkä Einosta vaan pitää olla jotain ääntä ja jos kukaan muu ei pidä ääntä, niin pidetään itse sitten! 😀 Otin tämän pari minuuttia ennen koulutuksen alkua ulos häkistä, ja palkkailin minun mukana pysymisestä ja kontaktista. Koska alkuun kontaktia ei tullut, tehtiin hetki BAT-treeniä eli palkkasana aina kun tämä katsoo muuta kohdetta. Tätä ollaan aina välillä hyödynnetty, koska sen ansiosta Eino sitten pitää sen jälkeen kontaktia minuun.

Koska Eino oli vähän liian levoton “mene”-käskyyn, aloitimme nyökkäämisen kanssa. Kerroin Nadjalle meidän tilanteen sen kanssa, eli en tiedä miten jatkaa nyökkäämisen kanssa. Olen häivyttänyt lattialla olevan merkin käsimerkkiin, mutta käsimerkistä en ole meinannut päästä eteenpäin. Einolla on ollut myös hauska tapa nyökätä, että tämä tekee sellaisen pienen nyökkäysliikkeen ja jää sitten katsomaan ylös, odottaen namia. Käsimerkinkin kanssa siitä ei meinannut tulla oikein mitään. Nadja neuvoi, että nyt otetaan taas kunnon käsikosketus alas, ja nami korkealta että pään liike on laaja. Käsi oli aluksi vähän korkeammalla, ja sain siirrettyä sitä hitaasti treenin aikana alas. Eino tajusi nopeasti käsikosketuksen, ja nyökkääminen oli palautettu takaisin samalle mallille, missä se oli aiemmin. Tässä kohtaa saatiin lisää neuvoja, että siirrän aina välillä käden pois. Eli esimerkiksi kolme toistoa käsimerkin kanssa, yksi ilman kättä ja jos Eino nyökkää niin superpalkat, ja heti perään nopeasti yksi toisto käden kanssa. Ja Einohan osasi! Innostuin tästä neuvosta ja ajatuksesta todella paljon, sillä se on juuri sopiva Einon kaltaiselle yksinkertaiselle pojalle joka kaipaa niitä apuja ja niistä on vaikea päästä eroon.

Tämän jälkeen, kun Eino oli vähän rauhoittunut ja oli selkeästi paremmassa moodissa “mene”-käskyä varten, aloitimme sen kanssa treenin. Näytin jälleen mikä on alkutilanne, ja Einohan näytti juuri sen miltä se meillä näyttää. Eli jalkojeni välistä Eino ampaisee parin laukka-askeleen verran, kääntyy, ja pomppii sen jälkeen vielä takaperin parin loikkaisun verran. Ihmiset vähän naureskelivat tätä, ja onhan se kiva että on muissa hilpeyttä herättävä koira. 😀 Nadja kysyi kuitenkin, että onko tarkoitus, että Eino kääntyy minua kohti ja lähti kyseenalaistamaan mitä liikkeen jälkeen tapahtuu. Niinpä päädyttiin lähteä opettamaan Einolle, että käskyn jälkeen ampaistaan, ja heitän namin tämän eteen ennen kuin tämä ehtii kääntyä ja matka jatkuu eteenpäin. Koska namit eivät näkyneet lattiasta niin helposti, saatiin äitiltä lelu lainaan jonka heitin namin sijaan. Tämän kanssa asia lähtikin rullaamaan oikein hyvin, ja saatiin muutamat oikein hyvät toistot missä Eino ei kääntynyt lainkaan!

Tästä seuraava askel on opettaa Eino pysähtymään kesken juoksun, naama minusta pois, jotta “mene” liikettä voidaan jatkaa niin pitkään kuin on tarve. Lisäksi siitä tulee tosi hienon näköistä joskus kisaohjelmassa, kun saadaan tehtyä liikkeitä jossa Einolla on katse minusta pois! 🙂 Tästä koulutuksesta jäi niin mahdottoman inspiroitunut olo, että leijailin koko lopun päivän tämän fiiliksen kanssa. Seuraavalla viikolla on tiedossa ainakin tiistaina vakkari rally-toko viikonloppuna meidän toinen Marjaanan koulutus. Einon sisaruksista on myös alkanut tulla terveystuloksia, veljellä Jymyllä on terveet silmät, A/A lonkat ja 0/0 kyynärät! Siskon Nelman silmät ovat myös terveet, luustotuloksia täytyy vielä hetken odotella.

Kuvat koulutuksesta on ottanut Timo Hämäläinen, kirjoituksen ensimmäinen kuva on otettu syksyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *